Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa memberi makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, maka baginya akan memperoleh(pahala)puasa yang sama seperti orang yang berpuasa itu. Dan Barangsiapa bersedekah dibulan Ramadhan dengan memberi makan untuk berbuka puasa, maka sedekahnya itu akan menjadi ampunan bagi dosa-dosanya, dan ia akan dilepaskan(diselamatkan) oleh Allah dari api neraka.

Seorang sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, bagaimana jika diantara kita tidak mempunyai sesuatu untuk memberi makan orang yang berpuasa,?”

Nabi Saw menjawab, Allah akan memberi ganjaran pahala ini kepada orang orang yang memberi makan untuk berbuka puasa, walau hanya dengan segelas air atau sebutir kurma.(HR.Bukhari)

Begitu besarnya pahala yang Allah berikan selama bulan ramadhan,. Jangan lewatkan kesempatan di akhir akhir Ramadhan ini dengan berbuat kebaikan,agar kita memperoleh pahala ramadhan dan pahala terbaik dari Allah, juga sebagai bekal,simpanan dan tabungan kita.

————–