“Barangsiapa memberi makanan berbuka bagi orang yang berpuasa, maka baginya akan memperoleh pahala yang sama seperti orang yang berpuasa itu, Dan barangsiapa bersedekah dibulan Ramadhan untuk orang yang berpuasa, maka sedekahnya itu akan menjadi ampunan bagi dosa-dosanya dan ia akan diselamatkan oleh Allah dari api neraka.

Seorang sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah bagaimana jika diantara kita tidak mempunyai sesuatu untuk memberi makan orang yang berpuasa,?

Rasulullah SAW menjawab, Allah akan memberi ganjaran pahala ini kepada orang yang memberi makan untuk berbuka puasa, walau hanya dengan segelas air atau sebutir kurma.(HR.Bukhari)

Jangan lewatkan kesempatan yang Allah berikan dibulan ramadhan ini dengan berbuat kebaikan, agar kita memperoleh balasan terbaik dari Allah didunia hingga di akhirat,

#Ramadhan #Bulan #Berbagi #Kebaikan #AnakYatim #Sedekah #BukaPuasa

Melalui Yayasan Yatim Piatu Daarul Amal, Mari Donasikan Sedekah Untuk Buka Puasa Anak Yatim selama bulan ramadhan. Salurkan Zakat/Sedekah Anak Yatim melalui Yayasan Daarul Amal